Ξυλοφάγα ‘Εντομα
Τα Ξυλοφάγα Έντομα τρέφονται, κατοικούν και αναπαράγονται στο ξύλο (ξύλινες επιφάνειες, έπιπλα, έργα τέχνης, οροφές, δάπεδα κ.α.) καθώς και σε αντικείμενα πλούσια σε κυτταρίνη (ρούχα, χαρτί, βιβλία, χάρτινα κιβώτια, κ.α.).
Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις προσβολής από ξυλοφάγα έντομα είναι η παρουσία λεπτής σκόνης καθώς και μικρές τρύπες πάνω σε ξύλινες επιφάνειες. Η ζημιά που προκαλούν είναι πολύ μεγάλη καθώς τα έντομα τρέφονται με όλο το υλικό του ξύλου και με την πάροδο του χρόνου αποδυναμώνεται και αποσαθρώνεται η επιφάνεια που έχει προσβληθεί.
Τα Ξυλοφάγα έντομα κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες:
- Τα Κολεόπτερα (στην οποία ανήκουν τα σαράκια)
- Τα Ισόπτερα (στην οποία ανήκουν οι τερμίτες)
- Τα Υμενόπτερα (στην οποία ανήκουν ξυλοφάγες σφήκες και τα ξυλοφάγα μυρμήγκια)
Από τα πιο επικίνδυνα και πιο καταστρεπτικά θεωρούνται τα σαράκια και οι τερμίτες.
Η εταιρεία μας παρέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης των Ξυλοφάγων Εντόμων. Ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα βασίζεται στις ανάγκες και ιδιομορφίες του χώρου αλλά και το είδος του προβλήματος, και αναλόγως επιλέγεται η κατάλληλη τεχνική αντιμετώπισης.
Πριν από την επιλογή οποιασδήποτε επέμβασης πραγματοποιείται λεπτομερής επιθεώρηση από τους τεχνικούς της εταιρείας μας για να αξιολογηθεί η έκταση της προσβολής, να γίνει ταυτοποίηση του εντόμου και στην συνέχεια επιλέγεται η κατάλληλη τεχνική αντιμετώπισης.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΕΡΜΙΤΩΝ
Η συγκεκριμένη μέθοδος περιλαμβάνει την διάνοιξη οπών στο έδαφος περιμετρικά του κτηρίου, σε συγκεκριμένα σημεία με συγκεκριμένο βάθος και διάμετρο μέσω των οποίων γίνεται έγχυση ειδικού εντομοκτόνου σκευάσματος (τερμιτοκτόνο) καθώς οι τερμίτες κατοικούν κυρίως σε υπόγεια τούνελ.
Το σκεύασμα που χρησιμοποιείται δεν λειτουργεί απωθητικά όπως γίνεται με άλλα έντομα, αντιθέτως, οι τερμίτες έρχονται σε επαφή με το συγκεκριμένο σκεύασμα το οποίο το καταπίνουν ή το μεταφέρουν στο σώμα τους και το διαμοιράζουν στα υπόλοιπα μέλη της αποικίας ( Μέθοδος Τροφάλλαξης).
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται καταπολέμηση όλης της αποικίας σε διάστημα λίγων ημερών. Το σκεύασμα είναι βραδείας δράσης και έτσι ο κάθε τερμίτης έχει αρκετό χρόνο για να το διασπείρει μολύνοντας σταδιακά όλη την αποικία μέσω της διαδοχικής επίδρασης (Domino Effect).
Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για την παρουσία τυχόν νέων τερμιτών.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΣΑΡΑΚΙΑ
Για την συγκεκριμένη μέθοδο χρησιμοποιείται ειδικό εντομοκτόνο/μυκητοκτόνο σκεύασμα σε μορφή gel για την καταπολέμηση και πρόληψη των ξύλινων επιφανειών από το σαράκι. Το gel αυτό περιέχει ένα ειδικό φορέα ο οποίος απελευθερώνει τις δραστικές ουσίες μόνο μέσα στο ξύλο, και όχι στο περιβάλλον.
Η εφαρμογή του gel μπορεί να γίνει με:
- Έγχυση. Η επέμβαση αυτή ενδείκνυται σε ειδικές περιπτώσεις όπου το ξύλο που έχει προσβληθεί είναι πάρα πολύ χοντρό. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την διάνοιξη μικρών οπών μέσω των οποίων το ειδικό gel διεισδύει σε βάθος ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
- Ψεκασμό. Η επέμβαση αυτή ενδείκνυται για μεγάλες ξύλινες επιφάνειες (πατώματα, ταβάνια, έπιπλα, κ.α.). Για την συγκεκριμένη μέθοδο χρησιμοποιείται ειδικό μηχάνημα με το οποίο ψεκάζεται η προσβεβλημένη επιφάνεια. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδείκνυται πριν την εφαρμογή η ξύλινη επιφάνεια να έχει τριφτεί για να πετύχουμε καλύτερη διεισδυτικότητα του σκευάσματος.
Το σκεύασμα (gel) αυτό έχει εξαιρετική ικανότητα διείσδυσης στο ξύλο, είναι άοσμο με χαμηλή τοξικότητα και κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους. Δεν αλλοιώνει το ξύλο και μετά την εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε βερνίκι.
Τα βιοκτόνα σκευάσματα υγειονομικής σημασίας και τα ατοξικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι τελευταίας γενιάς υψηλών προδιαγραφών, όλα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σύμφωνα με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή εφαρμογή αυτών, πάντα υπό την επίβλεψη και παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα.