6957799135

Απωθήσεις Φιδιών

Με τον όρο απώθηση φιδιών νοείται η απώθηση φιδιών από έναν χώρο με τη χρήση ειδικών απωθητικών σκευασμάτων. Στην Ελλάδα από τα είδη φιδιών που μπορεί να συναντήσει κανείς, μόνο επτά φέρουν δηλητήριο.

Τα φίδια δεν επιτίθενται στους ανθρώπους, αντίθετα τους φοβούνται, και συνήθως απομακρύνονται από το δρόμο τους για να αποφύγουν τον κίνδυνο. Το δάγκωμα το χρησιμοποιούν σαν έσχατη άμυνα όταν κάποιος τα πλησιάσει αρκετά και νιώσουν ότι απειλούνται. Η επικινδυνότητα ενός δαγκώματος με έγχυση εξαρτάται από την ισχύ και την τοξικότητα του δηλητηρίου, καθώς και από την συγκέντρωση αυτού στο σώμα του θύματος και το άτομο που δέχθηκε το δάγκωμα κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά, μόνο στην περίπτωση που αυτό δεν διακομιστεί σε κάποιο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες εντός λίγων ωρών.

Μέθοδοι Πρόληψης

Η αντιμετώπιση προβλημάτων που οφείλονται σε φίδια και η προστασία των χώρων πραγματοποιείται με διάφορα μέσα. Αυτά αφορούν κυρίως την ορθή διαχείριση του περιβάλλοντος χώρου με στόχο να περιοριστεί η ελκυστικότητά τους στις επισκέψεις φιδιών. Μερικές από αυτές τις μεθόδους πρόληψης αποτελούν οι εξής:

  • Περιορισμός της βλάστησης περιμετρικά των κτιρίων και περισσότερο στα επικίνδυνα σημεία πρόσβασης φιδιών και τακτική συλλογή φυτικών υπολειμμάτων.
  • Αποφεύγεται η συγκέντρωση ξύλων και ογκωδών πετρών κοντά στο χώρο που επιθυμούμε να προστατέψουμε από την παρουσία φιδιών.
  • Καταπολέμηση ποντικών και αρουραίων, που αποτελούν φυσικά θηράματα των φιδιών. Η έλλειψη θηραμάτων οδηγεί σε μειωμένες επισκέψεις φιδιών στο χώρο.
  • Τήρηση επαρκούς μηχανικού αποκλεισμού ώστε να αποτρέπονται οι εισόδοι φιδιών στο εσωτερικό του χώρου. Συνεπώς, είναι απαραίτητο οι υπάρχοντες εξαερισμοί να διαθέτουν κατάλληλο πλέγμα, οι πόρτες εισόδων να μην αφήνουν κενό, και επιπλέον επικίνδυνα ανοίγματα στους τοίχους να σφραγίζονται καλά. Ακόμα, η τοποθέτηση φράχτη περιμετρικά των κτιρίων περιορίζει τις εισβολές φιδιών, δεδομένου ότι τα ερπετά δεν αναρριχόνται εύκολα.
  • Χρήση ειδικών μηχανικών παγίδων με στόχο τη σύλληψη τους ειδικά σε περιπτώσεις που τα φίδια έχουν εισβάλει εσωτερικά.

Μέθοδοι απώθησης φιδιών

Η απώθηση φιδιών πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών απωθητικών σκευασμάτων. Τα ειδικά απωθητικά σκευάσματα αποτελούνται από διάφορες μορφές, όπως σε μορφή σκόνης, σε κομματάκια ξύλου και σε μορφή αερίου. 

Τα ειδικά απωθητικά σκευάσματα τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του εξωτερικού χώρου ενός κτιρίου και πάντα υπό τη μορφή μιας ζώνης προστασίας (περιμέτρου). Στην περίπτωση των σκευασμάτων σε μορφή σκόνης και ξύλου εφαρμόζεται μια ζώνη προστασίας περιμετρικά του προς προστασία χώρου, χωρίς την ύπαρξη κενών, ενώ στην περίπτωση των σκευασμάτων σε μορφή αερίου, αυτά τοποθετούνται δίπλα στις εισόδους/εξόδους του κτιρίου, εκπέμποντας σε μια ακτίνα 60 τ.μ.

Η απώθηση φιδιών πραγματοποιείται, ανάλογα πάντα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, από αρχές Μαρτίου μέχρι και τέλη Σεπτεμβρίου. Η χρήση σκευασμάτων καθορίζεται κάθε φορά, αναλόγως τις κτιριακές ιδιομορφίες και το μέγεθος της προσβολής στο χώρο.

 


Τα βιοκτόνα σκευάσματα υγειονομικής σημασίας και τα ατοξικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι τελευταίας γενιάς υψηλών προδιαγραφών, όλα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σύμφωνα με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή εφαρμογή αυτών, πάντα υπό την επίβλεψη και παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα.