Απεντομώσεις
Η υγειονομική σημασία των εντόμων έγκειται στο γεγονός ότι είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών τις οποίες μεταφέρουν με το τσίμπημα ή απλά με την παρουσία τους, στον άνθρωπο και τα ζώα. Πολλοί παθογόνοι μικροοργανισμοί που μεταφέρονται με τα έντομα προκαλούν λοιμώξεις, επιδημίες και άλλες σοβαρές ασθένειες.
Με τον όρο απεντόμωση αναφερόμαστε στον έλεγχο και την καταπολέμηση των ιπτάμενων (κουνούπια, μύγες, σφήκες κ.α.), ερπόντων και βαδιστικών (κατσαρίδες, μυρμήγκια, ψύλλοι, κοριοί, ακάρεα, σκόροι, σαρανταποδαρούσες, ξυλοφάγα έντομα κ.α.) εντόμων σε έναν προσβεβλημένο χώρο.
Ξεκινάμε με αυτοψία του χώρου και εντοπισμό των εστιών και πιθανών σημείων εισόδου των παρασίτων. Η αναγνώριση του είδους, ο βιολογικός του κύκλος και η συμπεριφορά του, αποτελούν απαραίτητες πληροφορίες για την αντιμετώπισή του.
Στην Εταιρία μας, η απεντόμωση πραγματοποιείται με τις εξής μεθόδους:
- Με ελεγχόμενο υπολειμματικό ψεκασμό εντομοκτόνων σκευασμάτων, η υπολειμματική δράση των οποίων προφυλάσσει τον χώρο από επόμενες προσβολές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Με σκευάσματα φυσικής πυρεθρίνης.
- Με εφαρμογή εντομοκτόνων σε μορφή τροφοελκυστικού δολώματος gel.
- Με ειδικές ηλεκτρικές συσκευές παγίδευσης ιπτάμενων εντόμων, με τη χρήση φωτός που φέρουν ειδική επιφάνεια με κόλλα στην οποία προσκολλούνται τα έντομα.
- Με τροφοελκυστικές παγίδες σύλληψης για έρποντα έντομα με κολλώδεις επιφάνειες.
- Με φερομονικές παγίδες σύλληψης για έρποντα και ιπτάμενα έντομα.
- Με νεφελοψεκασμό (fogging).
- Με υποκαπνισμό (fumigation).
Επιλέγουμε την κατάλληλη ή τις κατάλληλες μεθόδους εφαρμογής, αλλά και της πιθανής συχνότητας εφαρμογής ανάλογα με την περίπτωση.
Τα βιοκτόνα σκευάσματα υγειονομικής σημασίας και τα ατοξικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι τελευταίας γενιάς υψηλών προδιαγραφών, όλα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σύμφωνα με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή εφαρμογή αυτών, πάντα υπό την επίβλεψη και παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα.