Κοιριοί
Κύκλος Ζωής: Οι κοριοί (Cimex lectularius, Τάξη: Ημίπτερα) ανήκουν στην οικογένεια Cimicidae. Όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αυτής, οι κοριοί τρέφονται αποκλειστικά με αίμα, απαιτόντας ένα τουλάχιστον γεύμα από ένα εύρος σπονδυλωτών ξενιστών ώστε να αναπτυχθούν μεταξύ των σταδίων του κύκλου ζωής τους (νυμφικά στάδια) και να αναπαραχθούν.
Χρόνος Ανάπτυξης: Ο χρόνος ανάπτυξης των κοριών εξαρτάται σημαντικά από την θερμοκρασία. Σε θερμοκρασίες κάτω των 13οC η ανάπτυξή τους διακόπτεται. Τα θηλυκά σταματούν να γεννούν αυγά και τυχόν αυγά που έχουν ήδη εναποθέσει δεν εκκολάπτονται. Σε θερμοκρασίες άνω των 36οC, προκαλείται ζημιά στους βακτηριακούς τους συμβιώτες, οι οποίοι βοηθούν στη σύνθεση των μικροθρεπτικών στοιχείων, με αποτέλεσμα την μειωμένη γονιμότητα άρα και επιβίωση. Μεταξύ αυτών των δύο ακραίων για τους κοριούς θερμοκρασιών, ο χρόνος ανάπτυξης μειώνεται όσο η θερμοκρασία αυξάνεται (βλ. Εικόνα)
Ρυθμός Αναπαραγωγής: Οι θηλυκοί κοριοί χρειάζεται να ζευγαρώνουν τουλάχιστον μία φορά κάθε 5-6 εβδομάδες ώστε να διατηρούν την πλήρη γονιμότητά τους, αν και οι ρυθμοί ζευγαρώματος πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότεροι. Ο αριθμός των αυγών που ένα θηλυκό εναποθέτει ανά εβδομάδα επηρεάζεται κυρίως από την θερμοκρασία και την παραλλακτικότητα των ατόμων. Σε ένα ζεστό δωμάτιο, ένα μόνο θηλυκό αναμένεται να εναποθέσει 15-25 αυγά ανά εβδομάδα και έως 500 σε όλη του τη ζωή, εφόσον έχει συνεχή πρόσβαση σε τροφή και γονιμοποιείται τακτικά.
Αναγνώριση: Στάδια κύκλου ζωής: Επειδή οι κοριοί δεν έχουν προνυμφικό στάδιο, τα παρακάτω μέρη καθίστανται ορατά σε όλα τα στάδια του βιολογικού τους κύκλου (εκτός του αυγού).
Ωά: Τα αυγά των κοριών είναι μικρά, περίπου 1,2mm σε μήκος μα εύκολα αναγνωρίσιμα (με κάποια εμπειρία) από αυγά άλλων εντόμων. Υπό μεγέθυνση, τα αυγά που έχουν εκκολαπτεί, είναι ευκόλως αναγνωρίσιμα. Τα αυγά που δεν έχουν εκκολαπτεί, έχουν υπόλευκο χρώμα και στα τελευταία στάδια της ανάπτυξης, το σημείο των ματιών του εμβρύου είναι ορατό μέσω του κέλυφους του αυγού. Τα αυγά που έχουν εκκολαπτεί, αναγνωρίζονται λόγω της απουσίας στο ‘’καπάκι’’ του επάνω μέρους του αυγού και του δίαφανου χρώματός του.
Έκδυση: Με κάποια εμπειρία, τα δέρματα από την έκδυση των κοριών διακρίνονται εύκολα από αυτά άλλων εντόμων. Ωστόσο, μπορεί να παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι δεν μπορεί κάποιος να κρίνει ξεκάθαρα αν η προσβολή είναι ενεργή ή του παρελθόντος.
Σημάδια Προσβολής: Οι κοριοί ξεκινούν να παράγουν σκουρόχρωμα, υδαρή απεκκρίμματα από τη στιγμή που έχουν τραφεί. Τα σημάδια αυτά αποτελούν μία από τις πρώτες ενδείξεις μιας προσβολής. Σκούρες καφέ-μαύρες κουκίδες σε σεντόνια, στρώματα και κρεβάτια, είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημάδια ύπαρξης κοριών.
Τσιμπήματα: Οι κοριοί τρέφονται στο εκτεθειμένο δέρμα και συχνά προτιμούν να μην σκαρφαλώνουν στο ξενιστή ενόσω τρέφονται. Έτσι, τα σημάδια γίνονται σε σειρές καθώς οι κοριοί κινούνται στην άκρη του εκτεθειμένου δέρματος ψάχνοντας το κατάλληλο σημείο.
Τα τσιμπήματα δεν θα πρέπει να θεωρούνται αποκλειστικά σημάδι παρουσίας κοριών καθώς μπορεί να έχουν προκληθεί και από άλλα έντομα όπως μικρές μύγες, κουνούπια, ψύλλους ή ψείρες. Παρόμοιες αντιδράσεις μπορεί επίσης να προκληθούν στο δέρμα από διάφορα αλλεργιογόνα.
Οι δερματικές αντιδράσεις στα τσιμπήματα των κοριών διαφέρουν πάρα πολύ μεταξύ των ανθρώπων. Μερικοί δεν εμφανίζουν καθόλου σημάδια, ενώ άλλοι, μεγάλες ερεθισμένες φουσκάλες.
Η αντίδραση του δέρματος στο τσίμπημα του κοριού μπορεί να καθυστερήσει έως και 2 εβδομάδες, πιό συγκεκριμένα αν είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει τσιμπηθεί. Εν κατακλείδι, αν το άτομο ταξίδευε πρόσφατα, είναι δύσκολο να διαπιστωθεί πού ακριβώς και πότε συνέβησαν τα τσιμπήματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη άποψη οτί έχουν φέρει κοριούς στο σπίτι ή εναλλακτικά να οδηγήσει σε καθυστερημένη ανίχνευση ενός ήδη υπαρκτού προβλήματος.
Οι κοριοί τρέφονται κυρίως τη νύχτα, ωστόσω, είναι αρκετά προσαρμόσιμοι και θα ρυθμίσουν τα γεύματά τους βάσει των καθημερινών συνηθειών του ξενιστή. Καρέκλες και καναπέδες συχνά μολύνονται σε καταστάσεις όπου ο ξενιστής περνά ώρες στα συγκεκριμένα σημεία. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι κοριοί θα αναγκαστούν να τραφούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Καταπολέμηση κοριών
Θερμική καταπολέμηση: Η θερμική καταπολέμηση με ξηρό ατμό αποτελεί την αποτελεσματικότερη μέθοδο εξάλειψης των κοριών καθώς και των αυγών τους.
Πρόκειται για μια απολύτως οικολογική μέθοδο απολύμανσης, χωρίς τη χρήση χημικών σκευασμάτων, στα οποία οι κοριοί συχνά αποκτούν ανθεκτικότητα, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και στους πιο ευαίσθητους χώρους και ενδείκνυται για όλα τα είδη των επιφανειών, υφασμάτων, στρωμάτων κλπ.
Για τη συγκεκριμένη μέθοδο χρησιμοποιείται ειδική φορητή γεννήτρια ξηρού ατμού η οποία παράγει ροή ατμού στους 180οC εξαλείφοντας παθογόνους μικροοργανισμούς (βακτήρια, ιούς, μύκητες, ακάρεα) προκαλώντας τους θερμικό σοκ. Ο ατμός της συγκεκριμένης γεννήτριας έχει τη δυνατότητα να εισχωρεί ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία (σχισμές, ρωγμές, κενά, πτυχές στρωμάτων, καναπέδων κ.α.)
Ταυτόχρονα με τον ατμό χρησιμοποιείται ειδική αλκοόλη η οποία απολυμαίνει και αποσμεί τις επιφάνειες.
Γη Διατόμων: Πρόκειται για ένα ορυκτό 100% φυσικής προελεύσεως που χρησιμοποιείται ενάντια στους κοριούς και σε άλλα παράσιτα. Λόγω της μη τοξικότητάς του καθίσταται κατάλληλο για ασφαλή χρήση σε ευαίσθητους χώρους και εφαρμόζεται ακόμα και πάνω ή γύρω από στρώματα, κρεβάτια κλπ.
Ο τρόπος δράσης του ενάντια σε κοριούς και άλλα παράσιτα είναι προκαλώντας διάτρηση του εξωσκέλετού τους λόγω του ιδιαίτερου αιχμηρού σχήματος του πετρώματος, με αποτέλεσμα την αφυδάτωσή τους και τελικά τον θάνατο.
Τέλος, οι κοριοί και τα λοιπά παράσιτα δεν αναπτύσσουν καμία ανθεκτικότητα στη Γη Διατόμων σε αντίθεση με τα χημικά παρασιτοκτόνα.
Τα βιοκτόνα σκευάσματα υγειονομικής σημασίας και τα ατοξικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι τελευταίας γενιάς υψηλών προδιαγραφών, όλα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σύμφωνα με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή εφαρμογή αυτών, πάντα υπό την επίβλεψη και παρουσία υπεύθυνου επιστήμονα.